correctiezolen - steunzolen met gipsmodelVoor iedereen die de voeten wat rust wil geven of voor het aanpakken van een hardnekkige blessure, kunnen de zolenspecialisten van Stel Orthopedie een maatwerk oplossing bieden. Op basis van een gipsafdruk van de onbelaste voeten, kunnen correcties en ondersteuning zeer nauwkeurig op de juiste plek worden aangebracht. Afhankelijk van de oorzaak, kan voor veel pijnklachten al vrij snel verlichting worden geboden met correctiezolen - steunzolen.

Uw voeten: De fundamenten van uw lichaam!

• Weet u... dat de gemiddelde mens ongeveer 100.000 kilometer in het leven loopt? Dat is 2,5x de aarde rond.

• Weet u... dat er op de pezen welke hun aanhechting op de voet hebben, trekkrachten komen van soms wel 800 kilogram?

• Weet u... dat deze voeten het in ons milieu zeer zwaar te verduren krijgen?

Het skelet
Ons lichaam heeft een skelet en dat geeft ons onze vorm. Over dit skelet lopen veel spieren die ons de mogelijkheid geven het skelet te bewegen. Het is een zeer nauwkeurig evenwichtssysteem, want elke spier heeft zijn antagonist (tegenpool). Als het skelet van de voet zwak wordt en verzakt, dan gaan onze spieren deze zwakke schakel compenseren door aan te voet te trekken. Soms gaat dit heel lang goed, maar bij overbelasting kunnen problemen ontstaan. De balans tussen de spieren is weg en op diverse plaatsen kunnen spanningen op de aanhechtingen van de spieren en pezen ontstaan. Hierdoor kunnen diverse blessures optreden, die meestal veroorzaakt worden door de foutieve voetstand.

We gaan even terug naar de natuur...
Onze voeten zijn geschapen voor de natuur, waarin ze verschillende functies hebben. De ondergrond in de natuur is oneffen, veerkrachtig en daardoor spierfunctie-stimulerend. Wanneer u op het droge zand op het strand gaat lopen bent u snel moe. Dit komt omdat de kuit- en voetspieren een grijpfunctie moeten uitvoeren om vooruit te komen. Het blijkt dat ons milieu, dat bestaat uit horizontale- en vlakke bedekkingen, die grijpfunctie van de voet niet stimuleert, maar de spieren juist lui maakt. U kunt de voet, met de schoen er omheen, vergelijken met het wiel van een auto die alleen maar afrolt om vooruit te komen. Daarnaast komt het probleem van de veerkracht van de ondergrond die de natuur meestal wel heeft, maar onze harde stoepen, asfaltpaden en betonnen huisvloeren niet hebben. Uw auto heeft nog schokbrekers die te vervangen zijn, maar de schokbrekers van uw lichaam krijgen het wel zeer zwaar te verduren.

Voetcorrecties
Vele aandoeningen aan het lichaam zouden wel eens voort kunnen komen uit de "vloerbedekking" van het milieu, welke de voet met zijn bovenliggende spieren en gewrichten sterk overbelast. Vaak is een schoen met een schokabsorberende zool al voldoende om een lichte blessure te laten verdwijnen. Is er door overbelasting een voetafwijking opgetreden door het oprekken van de pezen en ligamenten van het voetskelet, dan is een nauwkeurige voetcorrectie noodzakelijk.

Voetcorrecties aanbrengen is millimeterwerk en verkeerde steunpunten en standswijzigingen kunnen het lichaam behoorlijk uit balans brengen. De mogelijkheden van een voetcorrectie worden veelal onderschat, want wanneer de voet op de juiste wijze wordt gecorrigeerd en er vervolgens een zool van het juiste materiaal wordt vervaardigd, kunnen veel cliënten met voet-, knie-, nek- of rugklachten vrij worden gemaakt van blessures. Wees dus zuinig op de fundamenten van uw lichaam, want ze moeten een leven lang mee.

correctiezolen - steunzolen aanmetenOnze correctiezolen-techniek
Een juiste correctie van de voet kan uitsluitend worden verkregen door een gipsafdruk van de onbelaste voet te maken. Een afdruk maken terwijl men staat is dus een afdruk van een belaste, oftewel een in elkaar gezakte voet zonder correctie. Een goed onderlegde instrumentmaker ziet dan ook kans om tijdens het uitharden van het gips de voet in zijn uitgangspositie terug te brengen. Dit model met de voetcorrectie wordt uitgegoten in een positief gipsmodel en kan, indien nodig, worden gecorrigeerd, om vervolgens de correctiezool over dit model te persen.

Uiteraard zijn we geen tovenaars, maar de ervaring leert ons dat met een goede "uitlijning" van de voeten de meeste blessures verlicht of zelfs verholpen kunnen worden.

Pijnlijke voetzolen
De meeste pijnlijke voeten, zijn de voeten waar het bind- en vetweefsel onder de voet verdwenen is, en met name onder de voorvoeten. Dit staat bekend als de "magere voetjes". De lijder aan deze kwaal voelt letterlijk de straatstenen door de schoenzolen heen. Door overbelasting van de voetzool ontstaan er op plaatsen waar de meeste druk komt eeltpitten en likdoorns. Een behandeling van de pedicure kan al verlichtend zijn. Wanneer deze behandeling niet voldoende mocht zijn, kan een operatieve ingreep volgen waarbij de eeltpitten worden weggesneden. Na deze ingreep is het noodzakelijk de voet juist te ondersteunen met een correctiezool en een vervangende materiaalsoort te kiezen voor het verloren vet- en bindweefsel. Wanneer dit wordt nagelaten zal het probleem binnen afzienbare tijd terugkeren.

correctiezolen steunzolen slijpenSchoenen
Na het persen van het materiaal wordt de schoenvorm in de zool geslepen. Hiervoor moet u persoonlijk terugkomen. De voeten, zolen en schoenen moeten immers optimaal op elkaar afgestemd worden.

Vaak kunnen zolen na het passlijpen in diverse schoenen worden gedragen, mits de schoenleesten overeenkomen. Zijn deze schoenleesten echter zeer afwijkend, dan zult u een tweede paar correctiezolen moeten aanschaffen.

De zool vormt samen met de schoen de ondersteuning van uw voet. Besteed dus ook voldoende aandacht bij de aanschaf van de schoen. Het is dan ook aan te bevelen een goede, diepe schoen aan te schaffen voor een optimaal resultaat. In principe kunnen wij elke zool passend maken voor elke schoen. Uit onze ervaring is echter gebleken dat bij het dragen van zolen in bijvoorbeeld pumps de resultaten beduidend minder zijn. Het blijft echter uw keuze.

Klik hier voor de prijslijst