venotrain look Wanneer u vaak last heeft van kramp, pijn, jeuk of vermoeidheid in de benen, kunnen Therapeutische Elastische Kousen (kortweg: TEK) uitkomst bieden. De oorzaak van dit soort klachten ligt vaak in circulatiestoornissen in bloedvaten of lymfen. Uiteindelijk kan dit leiden tot spataderen of oedeem, een proces dat met behulp van Therapeutische Elastische Kousen veelal te remmen of te stoppen is.

Deze kousen regelen de drukverdeling en moeten daarom goed afgestemd zijn  op de vorm van uw benen of armen. Stel Orthopedie levert maatgemaakte elastische kousen en heeft tevens een ruim assortiment confectiekousen van alle toonaangevende merken. Afhankelijk van de gestelde diagnose en de genomen maat, adviseren wij u over de meest geschikte soort. Sommige kousen zijn zelfs in diverse modieuze kleuren leverbaar.

Problemen met de vaten kunnen bij iedereen voorkomen. Als u beroepsmatig veel staat of zit, is er een verhoogde kans op vaatproblemen. Maar ook zwangerschap, erfelijke aanleg en een ongezonde levensstijl zijn risicofactoren voor de vaten.

 
tek01Therapeutische Elastische Kousen
TEK zijn bedoeld om constant druk aan het been te geven. Om er voor te zorgen dat de druk overal gelijk is, worden de benen zorgvuldig opgemeten. Door deze gelijkmatige druk wordt voorkomen dat vocht (oedeem) in de benen (terug-)komt. Door deze druk worden namelijk de afvoerende bloedvaten (aders of venen) ondersteund in hun functie om bloed en vocht te transporteren. De afvoer is noodzakelijk om klachten te voorkomen, want de doorbloeding van het onderhuidse weefsel wordt op deze manier veel beter.

tek02

tek03Waarom TEK?
De (na-)behandeling met TEK is nodig bij aandoeningen van het bloed- en lymfevatenstelsel (chronische veneuze insufficiëntie: CVI). De meest voorkomende klacht van deze aandoening is vochtophoping: opgezette, gezwollen voeten, enkels en/of onderbenen. Een krampend gevoel in de benen hebben, met name 's nachts, spataderen (varices), zwaar gevoel en/of onrustige benen, een moeizaam genezende wond (open been ofwel ulcus cruris). Om deze klachten te voorkomen is een (na-)behandeling nodig met TEK.

 tek04Compressieverband
Wanneer TEK niet verdragen worden en bij ernstig oedeem, kan er (ook voor in de nacht) compressieverband ingezet worden (FarrowWrap).

Verwijzing
Voor het aanmeten van TEK en de FarrowWrap is er een verwijzing met medische diagnose nodig (huisarts/ specialist). Met een verwijsbrief wordt TEK vanuit de basisverzekering vergoed. Stel Orthopedie declareert rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar verrekent dit met het eigen risico. De FarrowWrap zal aangevraagd moeten worden bij de zorgverzekering en hiervoor zullen wij zorgdragen.

Aanmeten
Het aanmeten duurt ongeveer 20 minuten. Na het intakegesprek (anamnese) wordt uw been zorgvuldig bekeken en worden er maten genomen.

Levertijd
De levertijd voor confectie-TEK is gemiddeld 3 tot 5 werkdagen (wanneer deze moeten worden besteld en niet op voorraad zijn). Voor maatwerk TEK is dit ongeveer 5 tot 7 werkdagen.

Nacontrole
Indien het een eerste voorziening betreft volgt er na 2 tot 3 weken een nacontrole. Daarna wordt het tweede paar/stuks TEK geleverd. De meeste zorgverzekeraars vergoeden 2 paar of 2 stuks TEK per 12 maanden.


tek05tek06tek07Onderhoud & reparatie

Het is belangrijk de TEK goed te onderhouden. U krijgt een folder mee bij het afleveren van de TEK hoe de kousen te behandelen. Regelmatig onderhoud, en indien nodig reparatie, verlengt de levensduur van uw hulpmiddel. U kunt aan de balie diverse onderhouds- en hulpmiddelen verkrijgen. Deze zijn voor eigen rekening, tenzij uw zorgverzekering dit in uw polis heeft opgenomen.

Gebruiksduur & garantie
Gemiddeld genomen gaan TEK 12 maanden mee. Dit is sterk afhankelijk van het gebruik en onderhoud van de TEK. Bij het afleveren krijgt u informatie mee hierover. Bij onzorgvuldig gebruik moet u de vervangende TEK zelf betalen. Garantie op de TEK bij zorgvuldig gebruik en onderhoud is 3 maanden. De TEK kan niet gedragen worden als er nog veel vocht (oedeem), grote open wonden, ernstig eczeem of als de aanvoerende (slagaderlijke) doorbloeding verstoord is.

Wat kunt u zelf doen?
Omdat CVI niet te genezen is, zult u de TEK altijd moeten dragen om de klachten te verminderen of te voorkomen. Wanneer u uit bed stapt trekt u de TEK aan en voordat u naar bed gaat trekt u deze uit. Naast het dagelijks dragen van TEK kunt u de afvoer van vocht en bloed stimuleren door in beweging te blijven: regelmatig stukjes lopen en/of het bewegen van de voeten/tenen.


tek08Tot slot nog wat praktische tips

Het aan- en uittrekken van TEK gaat niet altijd even gemakkelijk. Bij de levering van TEK krijgt u adequate uitleg hoe u, indien mogelijk, zelf de TEK aan- en uit dient te trekken. Dit zal de consulente met u oefenen. Indien noodzakelijk krijgt u een aan- en uittrekhulpmiddel geleverd. Om meer grip te hebben op de TEK (en ter bescherming van de kousen) wordt geadviseerd om speciale handschoenen te gebruiken die u bij ons kunt aanschaffen.

tek09Om uw huid soepel te houden, raden wij u aan na het uittrekken van de TEK uw benen in te smeren met een vette zalf of bodylotion. Omdat vette zalven het breiwerk aantasten is dit verstandig te doen na het uittrekken. Wel is er speciale créme verkrijgbaar die onder de TEK mag.

Indien u vragen hebt of vindt dat de TEK niet meer functioneert neem dan ALTIJD contact met ons op. Wij zijn er om u te helpen.

Voor het maken van een afspraak en/of vragen kunt u terecht bij:

Mirjam Schiphuis, Consulente Therapeutische Elastische Kousen.

Er kan een afspraak ingepland worden op de locatie in Tynaarlo maar ook bij de (niet mobiele) cliënten thuis.